licenser
Jonathan Løw
Jonathan Løw
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Værd at vide om billeder og licenser

På JumpStory finder du i vores store billedarkiv primært Public Domain-billeder samt fotos taget af vores egne fotografer. Dertil kommer motiver under den såkaldte Creative Commons licens. Den vil vi gerne gøre dig lidt klogere på 🙂

Creative Commons, forkortet CC, er en international non-profit organisation, som gør det muligt for fotografer og andre indholdsproducenter at stille deres værker til rådighed for offentligheden ud fra en række foruddefinerede licenser.

Udfordringen på nettet i dag, når det kommer til visuelt indhold, er, at det enten kan være urimeligt dyrt på nogle hjemmesider at få adgang til visuelt indhold, mens der på andre ikke altid er lige godt styr på copyrighten. Med Creative Commons er begge disse udfordringer løst, fordi du dels kender copyrighten på billedet og dels ikke skal betale for brugen af det, såfremt du overholder de regler, der er forbundet med brugen af det.

Ethvert stykke indhold (content), der produceres, er automatisk beskyttet af copyright, hvilket gør, at man kun må bruge det på den måde, som producenten har givet lov til. Det gælder uanset, om vi taler om en artikel, et billede eller et stykke musik. CC licensen gør så producenten i stand til at vælge, hvordan de vil lade andre bruge deres værk. På JumpStory finder du eksempelvis kun billeder, hvor producenten har valgt den CC-licens, som er den mest åbne af dem – nemlig CC0.

Der findes en række forskellige typer af CC-licenser:

 

Hvis du vil dykke nærmere ned i, hvad de hver især betyder, så kan du gøre det her: Creative Commons Licenser.

Det vigtigste i denne kontekst er at forstå, at CC0 er den type billeder af Creative Commons billederne, du kan søge dig frem til på JumpStory. Det er eksempelvis én af de mange forskelle på os og nogle amerikanske gratis-hjemmesider, hvor billederne i stedet er underlagt disse hjemmesiders egne terms, vilkår og licenser.

I praksis betyder det for dig, at de godt nok tilbydes dig gratis nu og her, men disse hjemmesider, eller nærmere virksomheder, kan når som helst vælge at ændre deres vilkår, og så står du pludselig i en helt anden situation rent juridisk. Den risiko løber du aldrig med CC0-billeder, da en sådan licens, når den først er givet på det pågældende billede, ikke kan trækkes tilbage igen. Det vil altså sige, at når du først har hentet et CC0 billede via JumpStory, så kan du bruge det frit og i al fremtid – uden at skulle spørge om lov hos producenten af det.

På JumpStory finder du udover CC0-billederne også en lang række unikke fotos, som vi hos JumpStory stiller til rådighed. Med disse har vi naturligvis også sikret dig, at du kan bruge dem frit i al fremtid – også til kommercielle formål.

Når vi specifikt taler om CC-licensen, så mener nogle fotografer og indholdsproducenter, at denne er en dårlig idé. De har vendt sig imod, at nogle vælger at forære billeder og lignende væk, fordi det er deres levebrød. Hos JumpStory har vi en lidt anden holdning. Vi støtter i den grad både freelance og professionelle fotografer, og vi bruger dem selv jævnligt til at tage billeder til både databasen, vores egen virksomhed og vores kunder. Imidlertid er vi samtidig fans af idéen om, at der også findes mennesker derude, som af egen fri vilje ønsker at forære deres arbejde væk, så det kan skabe værdi og glæde hos andre. Det er hele ånden bag Creative Commons og i øvrigt også bag Public Domain.

Det er den samme ånd, som man indenfor software-verden kender under licensen Open Source. Tag eksempelvis én af verdens største webshop-systemer, Prestashop, der er 100% Open Source. Ergo kan det bruges frit og uden begrænsninger, fordi teamet bag havde ønsket det.

Sådan er det også med CC og Public Domain. Her ønsker et kæmpe community af fotografer at stille deres værker til rådighed, og de gør det endda på en måde, hvor de, hvis de vælger CC0 licensen, også åbner op for, at andre kan sælge deres værker videre, redigere dem osv. Ånden er altså: Nu har jeg lavet det. Gør præcis hvad du vil med mit værk. Også rent kommercielt.

Det betyder også, at du i princippet kan downloade CC0-billederne fra JumpStory og sælge dem videre, hvis du måtte ønske det. Hos JumpStory ønsker vi ikke at tage penge for det enkelte billede, så når du betaler for et abonnement hos os, så er det adgangen til vores visuelle univers, du betaler for. Dette visuelle univers består eksempelvis af den avancerede søgemaskine, vi bygger, som gør det meget nemmere at finde det visuelle indhold, man er på jagt efter. Derudover bygger vi billedredigeringsværktøjer og meget andet for at sikre den totaloplevelse, som JumpStory gerne skal være nu og ikke mindst på sigt.

Har du spørgsmål til JumpStory eller til Creative Commons-licensen, så er du altid velkommen til at kontakte os…

error: Content is protected !!