lovgivning
JumpStory
JumpStory
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Hvordan kan jeg se, om et billede fra internettet har copyright?

Der er mange regler, du skal forholde dig til, hvis du bruger billeder fra internettet. Flere forskellige regler kan nemlig gøre sig gældende. Men hvordan finder du ud af, hvilke regler der er, og hvad betyder de forskellige regler egentligt? Det vi hjælpe dig med at finde ud af.

I en tid hvor alt kun er ét klik væk, så kan det nogle gange være svært at finde ud af, hvad du må og ikke må bruge fra internettet.

Dette vil vi derfor gerne hjælpe dig med at tydeliggøre.

For hvordan håndterer du egentligt copyright og billeder fra internettet?

Det første du bør vide, før du bruger billeder, som du ikke selv har taget eller kreeret, er, at stort set alle billeder har en eller anden form for copyright tilknyttet sig.

Dette er ikke uventet, vel?

Men hvad så med billeder fra internettet?

Her bliver det en smule mere kompliceret. Hjemmesider kan nemlig begrænse brugen af de billeder de har tilgængelige. Men det kommer vi tilbage til senere.

 

copyright


Først og fremmest skal du være opmærksom på dette symbol ©. Ser det bekendt ud?

Dette er symbolet for copyright, og det bliver brugt, så du kan se, om noget er beskyttet af copyright.

Men…

Dette symbol behøver nødvendigvis ikke at være synligt for, at et billede er beskyttet af copyright. Vær derfor påpasselig, når du downloader billeder fra internettet, og tjek om du overhovedet må bruge disse billeder eller ej.

Men så tænker du måske: hvordan gør jeg det?

Det skal jeg nok hjælpe dig med.

 

Hvordan er jeg sikker når jeg bruger billeder fra internettet?

Den sikreste måde er selvfølgelig, hvis du får direkte tilladelse af den, der har skabt billedet eller den hjemmeside, der stiller billedet til rådighed.

Men med billeder på internettet kan det tage meget langt tid at finde frem til den, der har taget billedet, og så spørge om tilladelse til at bruge det.

Derfor er der også andre muligheder, du kan tage i brug, selvom disse ikke er de letteste. Du kan f.eks. godt bruge et billede direkte fra ophavsmandens hjemmeside, hvis det klart og tydeligt står, at du gerne må det. Her skal du så bare være opmærksom på, at der skal være givet lov til, at tredjeparter også gør brug af billederne.

Så tænker du måske, at alle platforme har de nødvendige tilladelser.

Men der må jeg desværre skuffe dig, for dette er ikke altid tilfældet. Nogle hjemmesider har nemlig ikke de rigtige rettigheder.

Hvad er så konsekvenserne ved det?

I sidste ende, hvis du brugte et billede uden licens, så kan konsekvenserne variere fra, at du ”bare” bliver spurgt om at købe licensen til billedet. Men det kan også ende med, at du får bøder, og i værste tilfælde kan du blive sagsøgt. Desuden kan du risikere at skulle trække kampagner og materiale, med det udvalgte billede, tilbage.

Og dette kan virkelig ramme pengepungen hårdt!

Vi anbefaler derfor, at du altid læser ”vilkår og betingelser”, før du bruger billeder fra en online platform.

Konklusionen er derfor meget simpel: vær forsigtig og hold dig på den rigtige side af loven (1).

 

licens

 

Forskellige typer af copyright licenser

For at vide hvilke billeder fra internettet du kan bruge, får du her en liste over de forskellige licenser:

 • Copyright: dette er den mest restriktive licens, og det er samtidig også standardlicensen, hvis der ikke bliver valgt en anden en fra start. Hvis du derfor ønsker at gøre brug at et billede med copyright, skal du have tilladelse af ophavsmanden, og du skal ofte også betale for at bruge billedet (2).
 • Copyleft: blev skabt i starten af 80’erne som et modstykke til copyright-licensen. Copyleft giver en burger ret til at bruge, ændre og videredele et produkt eller billede. Her skal du dog være opmærksom på, at fordi den oprindelig ejer af billedet har givet ret til at dele, ændre og bruge det, så skal du gøre det samme (3).
 • Creative Common (CC): tillader ophavsmanden af f.eks. et billede at bestemme, hvilke rettigheder de ønsker at bevare, og hvilke de ikke ønsker at bevare. Men husk på, at selvom et billede har en CC-licens, så kan den også høre under copyright. Da CC er den mest brugte licenstype, så kan du herunder kort læse om de forskellige typer (4):
  • En ophavsmand, der er villig til at have en CC-licens, er nødt til at vælge, hvilke rettigheder han/hun ønsker at bevare, og hvilke han/hun opgiver. Disser rettigheder er Navngivelse, Ikke-Kommerciel, Ingen bearbejdelser og Del På Samme Vilkår.
  • Et billede bør altid inkludere akronymet CC + ”Some Rights Reserved”. Hvis billedet ligger på internettet, bør det linke til Common Deed, som er de specifikke vilkår for denne licens.
  • En anden mulighed er, at ophavsmanden ikke vælger at bevare nogle rettigheder. Dette er bedre kendt som CC0 – ”No Rights Reserved”. Dermed bliver det også en del af public domain.

Ok, nu har vi styr på de forskellige licenstyper, men du tænker måske:

”Hvilken form for licens har de forskellige billede-platforme egentligt? Hvad er restriktionerne?”

Det kan du få svaret på nu…

 

copyright licens

 

Hvad hjemmesider ikke fortæller om deres licenser

Selvom en hjemmeside kan have en CC0-licens lige nu og her, betyder det ikke, at det vil være sådan for altid. Som vi alle ved, så er ordet ”gratis” altid en effektiv metode at tiltrække flere kunder. Men efter et stykke tid vil denne metode ikke længere fungere optimalt.

Og det er her vi begynder…

Nogle platforme bestemmer sig pludseligt for at ændre deres licens til en mindre åben en (5). Dette kan have negative konsekvenser for brugeren. Hvis virksomheden bag platformen beslutter, at billederne ikke længere kan bruges til specifikke gøremål, så er du nødt til at følge de nye regler. Dette kan betyde, at du er nødt til at stoppe en kampagne. Eller du er nødt til at betale for billedet, hvis du vil fortsætte med at bruge det.

Så husk på, at de er ikke særlig gode til at informere om de ny regler.

Og de dårlige nyheder er:

De kan ændre licens-reglerne fra den ene dag til den anden uden, at du ved noget om det. Og hvis du ikke overholder de nye regler, kan du få en bøde.

Ikke desto mindre, så er der måske noget, der vil interessere dig…

…CC0-licensen kan ikke ændres, hvilket betyder, at hvis først noget er tillagt en CC0-licens, så vil det altid have en CC0-licens. Det er er ikke helt dårligt, vel?

Men…

… der opstår dog problemer, når en bruger skal identificere hvilke billeder, der har en CC0-licens – og derfor er gratis – og hvilke, der koster penge. Det kan være svært at finde ud af, og som allerede nævnt, så skal billeder på internettet ikke have et synligt copyright-symbol for, at de er beskyttet af det. Og selvom alle ændringer bør bekendtgøres, så bliver dette dog ikke gjort – for hvordan bliver det så en forretning for virksomhederne?

 

ændring i licens

 

Copyright har også lovlige undtagelser

Du tænker måske, at dette så kan være en mulighed for dig, så du slipper for at have juridiske problemer i fremtiden. Men der har du ikke helt ret…

Det er nemlig fire retningslinjer, du skal opfylde, og det er en domstol, der bestemmer, om du har overholdt disse. De kaldes ”fair use” – eller ”rimelig anvendelse”.

De fire retningslinjer er (6):

 1. Formålet med brugen: Er det til kommercielt brug, eller er det til nonprofit-brug?
 2. Typen af det beskyttet værk: Er det er faktuelt eller fiktivt værk? Der er ofte større mulighed for at få tilladelse til at bruge et faktuelt værk i forhold til et fiktivt værk.
 3. Hvor stor en del af det oprindelige værk, der gøres brug af: Det kan være lettere at få lov til at bruge en lille del af et billede eller værk end en større del.
 4. Effekten det vil have for ophavsmanden: Hvis brugen af et billede skader ophavsmanden, er det ikke fair use. Det kan være, at man vil sælge billedet eller dele af billedet selv, hvilket kan skade ophavsmandens profit.

Ud fra disse retningslinjer, håber jeg at det gjort klart, at selvom der er undtagelser, så skal du stadig passe på.

 

copyright

 

Fakta omkring copyright som du måske ikke kendte

Vi har allerede talt meget om copyright, men vi er ikke helt færdige endnu.

Her kommer nemlig fire fakta omkring copyright, som du nok ikke har hørt før (7):

 • Der har været en del snak om, hvorvidt et gammelt billede, der senere er er blevet digitaliseret, har en ny copyright eller ej. EU mener ikke, at der bør gives ny copyright, hvis den digitaliserede version bare er en ”retoucherede reproduktion”.
 • I nogle europæiske lande er billeder beskyttet med copyright 70 år efter ophavsmandens død. Dette kaldes i nogle lande ”life plus 70”.
 • Generelt set er der to typer af rettigheder i hvert lands copyright-love: økonomiske og moralske Økonomiske rettigheder inkluderer et billedes reproduktion, distribution, visning og transformation. På den anden side, moralske rettigheder fokuserer på at garantere ophavsmandens identifikation, integritet (forbud mod bl.a. ændringer til værket) og forbud mod at gøre værket/billedet offentligt.
 • Selvom copyright-love kan virke til at være ens i de fleste lande, så kan der stadig være nogle vilkår, der gælder nogle steder, men ikke andre. Det er derfor godt at være opmærksom på, at noget kan være lovligt i et land, men ikke i et andet.

 

fakta om copyright

 

”Men hvad hvis jeg stadig gerne vil downloade billeder fra internettet?” tænker du måske…

 

Vil du gerne være sikker?

Nu til dags er der mange hjemmesider, der har ”gratis” billeder du kan downloade. Og disse hjemmesider oplever helt sikkert også at få rigtig meget trafik. Men…

… hvad brugerne ikke ved er, at flere af disse hjemmesider slet ikke har ret til at distribuere billederne på deres hjemmeside. Ydermere har flere af hjemmesiderne heller ikke fået tilladelse, af de personer, der er portrætteret på billederne, til at billederne kan bruges kommercielt.

I det lange løb kan det give store problemer til dem, der bare bruger løs af billeder på disse hjemmesider.

Men der findes andre alternativer!

Nogle mindre virksomheder har styr på de juridiske aspekter, og her kan du derfor finde billeder uden at skulle bekymre dig om lovgivningen.

Og her hos JumpStory tror vi på, at alle billeder, der tilhører Creative Commons 0-licensen, skal være for alle. Vi ønsker derfor at hjælpe virksomheder med at finde billeder på lovlig vis.

 

copyright

error: Content is protected !!