berlinmuren
Jonathan Løw
Jonathan Løw
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Billeder der ændrede verden

Der er blevet taget mange gode billeder gennem tiden. Nogle af dem er så gode, at vi kan huske dem, på trods af at vi ikke kender historien bag.

JumpStory bringer i dette blogindlæg historien bag nogle af de mest ikoniske billeder i verdenshistorien. Indlægget er skrevet af vores egen Emil Mortensen, og vi skal på forhånd advare imod stærke billeder …

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#4

D. 2-3 marts 2012 ramte en tornado den sydlige del af USA. Staten Alabama blev hårdt ramt, og billedet her viser, hvilke ødelæggelser der var, og hvilke følelser de pårørende var efterladt med. Ud over Alabama blev Kentucky, Indiana og Ohio også hårdt ramt.

Tornadoen dræbte 41 mennesker på sin vej og ødelagde materialer for cirka 3 milliarder $.

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#5

I juni 1963 brændte Thích Quang Duc sig selv midt i den vietnamesiske by Ho Chi Minh. Han forsøgte at vise, at for at bekæmpe undertrykkelse måtte buddhismen have sine martyrer. Handlingen var især ment som en protest mod den katolsk-inspirerede politik, som Diem-regimet havde pålagt buddhismen. Brugen af det buddhistiske flag blev bl.a. forbudt, hvilket fik Thích Quang Duc til at ofre sig selv.

John F. Kennedy sagde om billedet. ”No news picture in history has generated so much emotion around the world as that one.”

 

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#7

Billedet af de to afro-amerikanske atleter er et af de meste ikoniske billeder taget i OL-sammenhæng. Billedet viser de to amerikanske 200-meter sprintere, Tommie Smith og John Carlos, som hævede deres knytnæver for at lave ”The Black Power Salute”, et symbol imod racisme og uretfærdighed.

Billedet blev taget blot 6 måneder efter drabet af Martin Luther King, som var en afgørende figur i kampen for rettigheder til afroamerikanere.

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#13

William Anders var astronaut og manden bag dette billede, som ændrede verden. ”Earthrise” var det første billede, som gav os muligheden for at se jorden fra månen. Apollo 8 missionen var den første mission, hvor mennesker kom i kredsløb omkring månen. Ombord på Apollo 8 var de 3 astronauter Frank Borman, James Lovell og William Anders.

Missionen tog 6 døgn, hvoraf 1 af døgnene blev brugt i kredsløb omkring månen.

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#15

D. 11. september 2001 blev World Trade Centers tvillingetårne udsat for det terrorangreb, der dræbte ca. 3000 mennesker. Det nordlige tårn var det første, der blev ramt, og cirka 15 minutter efter blev det sydlige tårn også ramt. Begge af kommercielle fly som var blevet kapret.

Fotografen bag dette billede er Richard Drew. Drew formåede at fange en af de mange, som følte sig nødsaget til at hoppe ud af bygningen. Dagen efter billedet var taget, blev det brugt i aviser over hele USA. Brugen af billedet blev kritiseret på grund af det faktum, at manden på billedet er få sekunder fra sin død.

En af årsagerne til at billedet er blevet så kendt, er bl.a. at billedet er taget fra en vinkel, som gør, at kroppen er på linje med linjerne i de to tårne. Billedet er taget på et tidspunkt, hvor manden ser rolig ud, nærmest stoisk som om han selv har valgt sin skæbne, som han jo ikke har!

Identiteten på manden er aldrig blevet bekræftet.

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#23

D. 5. juni 1989 rykkede det kinesiske militær ind i Beijing. De forsøgte i hvert fald på det, men en række tanks blev blokeret, da en anonym mand stillede sig i vejen for dem. På billedet kan man kun se 4 tanks, men et andet billede taget af en anden fotograf viser, at der i hvert fald var 5 tanks mere.

Det andet billede fra den anden fotograf er en del af en video, som viser, at manden kravlede op på den forreste tank og forsøgte at komme ned i kontrolrummet. Det lykkedes dog ikke, og til sidst ser man, hvordan andre civile trækker ham væk fra vejen.

Jeff Widener, fotografen bag billedet, blev rådgivet til at skjule billedet på sit hotelværelse, da der var frygt for, at den kinesiske regering ville konfiskere billedet, hvis de fandt det.

 

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#36

I 1970 blev der afholdt VM i fodbold i Mexico. De forsvarende mestre fra England skulle møde Brasilien. Brasilien trak sig sejrrigt ud af opgøret og endte med at vinde turneringen.

Billedet af Bobby More (til venstre) og Pele blev taget umiddelbart efter kampen, og det viser den respekt, som de to spillere havde for hinanden, selv efter en vigtig kamp hvor meget har været på spil.

The Times skrev om billedet: ”this picture broke down racial prejudices” 

 

  

Kilde: https://allthatsinteresting.com/influential-photographs#38

Kevin Carter tog dette billede, af en udsultet pige i Sudan. Et par meter bag pigen sidder en grib, der venter på at pigen skal dø.

”The vulture and the little girl” blev taget i en periode, hvor store dele af Sudan var ramt af en alvorlig hungersnød.

Kevin Carter blev, efter billedet blev offentliggjort, udsat for en enorm hetz. Folk var oprevet over, at Kevin Carter tog billeder af pigen i stedet for at hjælpe hende, men Kevin Carter arbejdede i en tid, hvor journalister fik ordre på ikke at røre mennesker, der var ramt af hungersnød, af frygt for at sprede sygdomme.

I 1994 vandt Kevin Carter Pulitzer prisen for netop dette billede. Han led af svær depression og begik selvmord det samme år.