nielsen2
Jonathan Løw
Jonathan Løw
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En visuel rejse ind i sportens verden

Hos JumpStory elsker vi billeder. Vi elsker fotografiets evne til at kommunikere stemninger, følelser, sorger og glæder. Vi er fans af, hvorledes ét enkelt skud kan fortælle et helt menneskes historie, og vi tror på, at behovet for stærke og historiefortællende billeder kun vil vokse i fremtiden.

I dette blogindlæg har vi fået lov at låne en række stærke sportsfotografier af den anerkendte danske fotograf Nikolaj Thaning Rentzmann. Rentzmann bliver fulgt af flere end 150.000 mennesker på Instagram og er kendt for sine klare, stærke og udtryksfulde billeder.

Det var den berømte amerikanske fotograf og dokumentarist Robert Frank, der sagde:

“There is one thing the photograph must contain, the humanity of the moment.”


Tag eksempelvis dette billede af den danske bokser Patrick Nielsen …

 

fotograf: Nikolaj Thaning Rentzmann

 

Motivet fanger ét sekund, men alligevel skaber det en lang række billeder på nethinden. Man begynder uundgåeligt at digte hele den kamp, der er gået forud, og forestiller sig en Patrick Nielsen i gulvet eller i hvert fald oppe imod en modstander, som viste sig at være en overmagt.

På samme måde som billedet af Patrick Nielsen fanger en stemning af nederlag og illustrerer en benhård sport, så afbilder dette næste motiv en sportsgren præget af fascination og fare …

 

fotograf: Nikolaj Thaning Rentzmann

 

Nikolaj Thaning Rentzmann har fanget en Red Bull skydiver på vej ned igennem skyerne, og man får følelsen af, at man på den ene side gerne ville turde tage springet og alligevel mærker suset i maven. På den måde bliver sportsmotivet også en metafor for en situation, som mange af os kan genkende fra vores eget liv: Nemlig lysten til at springe ud på dybt vand kombineret med frygten for at fejle.

For at citere endnu en berømt amerikansk fotograf – Ralph Hattersley:

 “We are making photographs to understand what our lives mean to us.”


Danmarks nationalsport er fodbold. Vi drukner i den forbindelse af billeder fra kampene, men netop derfor er det desto mere interessant at komme om bag kulissen. Det er trods alt der, hvor spillerne bruger 98% af deres tid, og det er også i de såkaldte kulisser, at talenter udvikles, venskaber knyttes og teamånden skabes.

På dette billede har Rentzmann foreviget to af de nuværende ikoner indenfor dansk fodbold – Mathias Zanka Jørgensen og Thomas Delaney. De er tidligere klubkammerater i fodboldklubben FC København, og de har udviklet et nært venskab igennem deres sport …

fotograf: Nikolaj Thaning Rentzmann

 

Billederne kunne være Euroman-materiale, men de kan også blot fungere som fine udtryk for to unge mænd, der igennem et stærkt personligt venskab også er stærke på banen sammen …

 

fotograf: Nikolaj Thaning Rentzmann

 

Fotografen Paul Caponigro beskriver det således:

“It’s one thing to make a picture of what a person looks like, it’s another thing to make a portrait of who they are.”


I samme sportsgren har vi udvalgt de tre sidste motiver i denne lille introduktion til, hvordan sportsbilleder kan være andet og mere end motiver fra selve kampen.

Rentzmann har denne gang fotograferet fodboldspilleren Christian Nørgaard i tre forskellige situationer. Det er tre stærke billeder, som på hver sin måde fanger Nørgaard som menneske, ikon og symbol for sin sport …

 

 

Dette fine lille citat får lov at runde JumpStorys anderledes vinkel på sportsbilleder af: (kilde ukendt)

“Life is like a camera. Just focus on what’s important and capture the good times, develop from the negatives and if things don’t work out, just take another shot.”